World's National Museums and Art  
                   Copyright © 2014 | By John Tsipas. 

Ο Κύκλος των Μουσείων - e-Books part 001

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με τα μοναδικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας έργα λόγου και τέχνης, υπήρξε διαχρονικά η βασική πηγή έμπνευσης και το θεμέλιο της πολιτιστικής ανάτασης του δυτικού κόσμου. Τα ελληνικά μουσεία, στην πλειονότητά τους αρχαιολογικά, στεγάζουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα της αρχαίας Ελλάδας.

Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

Η πολιτιστική αυτή περιπλάνηση ξεκίνησε το 1997 με το Μουσείο Μπενάκη, οι θησαυροί του οποίου συνθέτουν το πολιτισμικό ψηφιδωτό του Ελληνισμού στον χώρο και τον χρόνο. Το ταξίδι συνεχίστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά με την ανάβαση στον Ιερό Βράχο, εκεί όπου δίπλα από τον Παρθενώνα και τα άλλα μείζονα μνημεία του Δυτικού Πολιτισμού βρίσκεται το Μουσείο της Ακροπόλεως. Η πυξίδα του Ιδρύματος το 2001 στράφηκε προς το άγνωστο, για τους μη καλά μυημένους, Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά που επιφύλασσε σε όλους την ευχάριστη έκπληξη της ανακάλυψης, μέσα από τα εκθέματά του, της ζωής μιας πόλης που ενσάρκωσε τις αρχές και τις αξίες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το 2002 πορευτήκαμε δυτικότερα, με τη επίσκεψη σε ένα από τα σπουδαιότερα και οσιότερα ιερά του αρχαίου κόσμου, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, τόπο λατρείας της θεάς της γης, της βλάστησης, της γονιμότητας και της ελπίδας. Της θεάς Δήμητρας.

Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο όπου γεννήθηκαν έστρεψε αναπόφευκτα τον προσανατολισμό του Ιδρύματος προς τη Δήλο, τη γενέτειρα ενός από τους πιο σημαντικούς θεούς του ελληνικού πάνθεου, του Απόλλωνα. Το 2004 ο αρχαιολογικός μας περίπατος μας έφερε κοντά στη Μακεδονία, τη γη που απέφερε απαράμιλλης αξίας αρχαιότητες. Οι σημαντικότερες εξ αυτών παρουσιάζονται στον τόμο που είναι αφιερωμένος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Στη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, η Κρήτη αποτελεί ένα από τα πρώτα κεφάλαιά της. Σε αυτό το σταυροδρόμι της Μεσογείου συντελέστηκε ένα μοναδικό πολιτισμικό έργο το οποίο αντανακλά την κοινωνική συγκρότηση, τις θρησκευτικές δομές και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Χιλιάδες από τα αριστουργήματα του Μινωικού πολιτισμού στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και αποτυπώνονται στην ομότιτλη έκδοση του Ιδρύματος. Το 2006 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση επισκέφθηκε το Μουσείο των Δελφών και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος συνδέθηκε με τη χρησμοδοσία και έγινε γνωστός ως ο ομφαλός της γης.

Σταθμός του πολιτιστικού ταξιδιού του Κύκλου των Μουσείων το 2007 αποτέλεσε η αφιερωματική έκδοση για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φυλλομετρώντας την, ο αναγνώστης μυείται στη διαχρονία της αρχαίας ελληνικής τέχνης στο σύνολό της. Μέσα από τη γοητεία και τον πλούτο των εκθεμάτων, ο φιλότεχνος «επισκέπτης» μπορεί να συνθέσει και αναλύσει τη διαδρομή του ελληνισμού με παράλληλη αναγωγή στον καθημερινό βίο των αρχαίων Ελλήνων από τη Νεολιθική εποχή έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Τα μοναδικά αυτά εκθέματα παρουσιάζονται στις αίθουσες ενός επιβλητικού νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα, αντιπροσωπευτικού δείγματος της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σπουδαίου θεματοφύλακα της ιστορίας, της συλλογικής συνείδησης και της πολιτιστικής παρακαταθήκης της χώρας μας.

Ο ιερός τόπος της αρχαίας Ολυμπίας δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Μαζί του δοκιμάστηκε και όλη η ανθρωπότητα που έχει συνδέσει το χώρο με την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την ευγενή άμιλλα και τον Ολυμπισμό. Αυτονόητη πράξη καθήκοντος προς το παγκόσμιο αυτό ιερό υπήρξε ο αφιερωματικός τόμος για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας που το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση παρέδωσε στους φιλότεχνους αναγνώστες τον Δεκέμβριο του 2008.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, το Ίδρυμα αποτίει φόρο τιμής στον Μαραθώνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη που φώτισε για πάντα το μαραθώνιο τοπίο. Η αφιερωματική αυτή έκδοση δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να νιώσει την αύρα της μεγάλης εκείνης ιστορικής στιγμής μέσα από εκθέματα και μνημεία που μαρτυρούν το μεγαλείο των πράξεων και την οικουμενικότητα των ιδανικών του Μαραθωνομάχου, με κυριότερο συμβολισμό την νίκη του ανθρωπισμού και της ελευθερίας ενάντια στον δεσποτισμό.

Όλες οι ανωτέρω εκδόσεις, που δεν διατίθενται στο εμπόριο, διανεμήθηκαν δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες και διάφοροι φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Ο Κύκλος των Μουσείων

ΑΚΟΛΟΥΘΟΎΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ :Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών

Συγγραφέας: Βασίλειος Αραβαντινός
Έτος Έκδοσης: 2010
E-Book GRE-Book EN

Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Συγγραφέας: Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Έτος Έκδοσης: 2009
E-Book GRE-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Συγγραφέας: Γεωργία Εμμ. Χατζή
Έτος Έκδοσης: 2008
E-Book GRE-Book EN

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Συγγραφέας: Νικόλαος Καλτσάς
Έτος Έκδοσης: 2007
E-Book GRE-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Συγγραφέας: Ροζίνα Κολώνια
Έτος Έκδοσης: 2006
E-Book GRE-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Συγγραφέας: Νώτα Δημοπούλου - Ρεθεμιωτάκη
Έτος Έκδοσης: 2005
E-Book GRE-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συγγραφέας: Δ.Β. Γραμμένος
Έτος Έκδοσης: 2004
E-Book GRE-Book EN

Δήλος

Συγγραφέας: Π.Ι. Χατζηδάκης
Έτος Έκδοσης: 2003
E-Book GRE-Book EN

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο

Συγγραφέας: Καλλιόπη Παπαγγελή
Έτος Έκδοσης: 2002
E-Book GRE-Book EN

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Συγγραφέας: Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Έτος Έκδοσης: 2001
E-Book GRE-Book EN

Το Μουσείο Ακροπόλεως

Συγγραφέας: Ισμήνη Τριάντη
Έτος Έκδοσης: 1998
E-Book GRE-Book EN

Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη

Συγγραφέας: Διονύσης Φωτόπουλος / Άγγελος Δεληβορριάς
Έτος Έκδοσης: 1997
E-Book GRE-Book ENShare on Google Plus

About John Tsipas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Post a Comment

Latest Posts

Wait a minute...!! 
Press on The Image and View 30 Latest Posts from World's National Museums and Art!